Черешите предпазват от сърдечни заболявания, помагат при подагра и артрит

Богати са на антиоксиданти и са пълни с противовъзпалителни съединения

22.02.2024 | 21:29 Редактор: Толя Стоянова
Черешите предпазват от сърдечни заболявания, помагат при подагра и артрит

Черешите са малки костилкови плодове. Цветът им може да варира от жълт до тъмночервен. Те са богати на антиоксиданти, минерали и витамини. Използват се в различни кулинарни ястия, десерти и напитки. Популярни са най-вече през лятото. Могат да се консумират пресни, замразанеи, сушени или под формата на сок.

Богати са на антиоксиданти и са пълни с противовъзпалителни съединения. Антиоксидантите предпазват от хронични заболявания и преждевременно стареене. Черешите съдържат полифеноли (растителни химикали), които помагат в борбата с клетъчни увреждания и предпазват от развитието на рак, диабет, сърдечни заболявания и някои хронични заболявания. Само една чаша пресни череши осигурява 10% от дневната препоръчителна доза калий, който поддържа нормалния сърдечен ритъм, намалява натрия в тялото и регулира кръвното налягане. Калият се свързва с намален риск от инсулт.

Намаляват и симптомите на артрит и подагра заради противовъзпалителните си свойства. При подаграта има натрупване на пикочна киселина, която може да доведе до подуване, болка и възпаление в ставите. Черешите могат да намалят нивата на пикочната киселина.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay