Шалотът намалява риска от рак и помага при контрола на диабета

Има много ползи за здравето

12.02.2024 | 10:10 Редактор: Вяра Димова
Шалотът намалява риска от рак и помага при контрола на диабета

Когато приготвяме вкусни ястия, маринати, супи, салати, винаги добавяме ароматни подправки и зеленчуци. Лукът и чесънът са сред най-често използваните. Колко често обаче ползвате шалот? Научно наречен Allium ascalonicum, шалотът е член на семейството на растенията Allium, в които се включват също чесън, лук и див лук. 

Шалотът се нарича още китайски шалот, китайски лук, ориенталски лук. Някои от популярните сортове или видове шалот, отглеждани по целия свят, включват сив, френски червен шалот, американски червен шалот и холандски жълт шалот. Той се различава от кромида, белия и червения лук не само по външен вид, но и като аромат. Той има по-мек и приятен аромат и вкус, но е изключително полезен за здравето. Ето и някои от ползите му:

Може да намали риска от рак

Знаете ли, че според западни проучвания, за консумацията на шалот се смята, че допринася за намаляване вероятността от рак на белите дробове и устната кухина, както и рак на стомаха, колоректален рак и рак на гърдата? Шалотът, подобно на други видове лук и чесън, е известен с това, че съдържа съединение, което елиминира клетките, причиняващи рак, като по този начин спира растежа на рака.

Полезна храна е при висок холестерол 

Когато се налага да регулираме стойностите на холестерола, първото което правим е промяна в начина на хранене. Добавянето на шалот може да допринесе за инхибиране на действието на ензим, синтезиран в черния дроб, който е ензимът, контролиращ производството на холестерол. По този начин се понижава общото ниво на холестерол в тялото. Според учени, консумацията на този вид лук може да помогне за защита срещу заболявания като атеросклероза, коронарна болест на сърцето и дори инфаркт и инсулт.

Помага в контрол на диабета 

В шалота се съдържат две фитохимични съединения – алиум и алил дисулфид, които са най-известни със способността си да подобряват инсулиновата чувствителност и да регулират нивата на кръвната захар в организма. Поради тази причина се смята, че шалотът има хипогликемични свойства, които са полезни за справяне с диабета и неговите симптоми.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay