Барабани, костюми и алкохол: 5 интересни факта за карнавала в Рио де Жанейро

За повечето празнуващи истинският карнавал се случва далеч от емблематичния Самбодром

11.02.2024 | 10:28 Редактор: Деси Николова
Барабани, костюми и алкохол: 5 интересни факта за карнавала в Рио де Жанейро

След седмици на пищни и пулсиращи улични партита карнавалът в Рио де Жанейро достига своя пик тази неделя с основното си събитие, в което школите по самба се състезават в ослепителни паради. Ето пет любопитни факта, които трябва да знаете за карнавала в Рио:

Самбодромът

През целия февруари Рио де Жанейро е изпълнен с карнавална треска, но основното събитие е парадът на школите по самба на огромното съоръжение "Самбодром". В продължение на две вечери школите - обществени организации, дълбоко вкоренени в живата бразилска култура на самбата - се опитват да надвият, надхитрят и изпреварят конкурентите си в огромни паради. 

Те се отличават със сложни, масивни платформи, фантастични костюми и сложна хореография на изпълнителите, които танцуват под ритмите на специално композирана самба. Всеки парад може да включва до 3 000 участници, които се движат по 700-метровия булевард, обградени от 70 000 зрители.

Уличен карнавал

За повечето празнуващи истинският карнавал се случва далеч от емблематичния Самбодром, в хедонистичните улични "блокове". Тези партита, чието име е свързано с кварталите, в които се провеждат, са препълнени с хиляди хора, някои от които танцуват на място, а други се движат по улиците, следвайки групите, изпълняващи музика на живо.

Барабаните, костюмите и алкохолът, дори когато партито започва рано сутринта, са в основата на играта. Партитата са предимно тематични и има такива за всеки вкус. Loucura Surburbana (Предградна лудост) и Zona Mental са за пациенти и работници от психиатрични болници.

В "Сержант Пепър" звучат песни на Бийтълс, а в Besame Mucho (на испански - целувай ме много) се изпълняват самба версии на известни танга и дори заразителната мелодия "Деспасито". Тази година в града ще има около 600 партита.

Сериозен бизнес

Зад празненствата, изпълнени с удоволствия, се крият сериозни пари. Тази година карнавалът в Рио получи най-голямата досега парична инжекция от правителството на щата - 62,5 млн. реала (12,5 млн. щатски долара), от които 40 млн. отидоха за школите по самба. Префектурата на Рио им отпусна още 40 милиона реала.

Според официалната статистика карнавалът ще донесе на местната икономика около 1 млрд. щатски долара - с 18% повече, отколкото през 2023 г. Цяла Бразилия ще подкрепи икономиката си с 1,8 млрд. долара.

Водни пистолети и урина

Карнавалът не е само веселие и игри, защото претъпканите събития дават отлични възможности на джебчийте. Североизточният щат Баия наскоро забрани използването на водни пистолети по време на партита, след като се разпространиха снимки на жена, обградена и блъскана от група мъже, носещи тези играчки.

Под блясъка и лъскавината се крие и много пиене. Град Рио де Жанейро обяви, че след края на партито ще използва 2000 литра концентрирана евкалиптова есенция, за да отърве улиците от миризмата на урина.

Други градове също се забавляват

Рио де Жанейро може да е най-емблематичното място за карнавалната феерия в Бразилия, но много от градовете в страната не остават на заден план. Според оценките на властите около 15 милиона души ще излязат по улиците на икономическия център Сао Пауло, в който ще се проведат 500 отделни масивни партита, пише БГНЕС.

В югоизточния град Бело Оризонте ще се забавляват около пет милиона души, а други три милиона ще се включат в забавлението в североизточния Ресифе. Именно този град държи рекорда на Гинес за най-голям празник, като миналата година събра 2,5 милиона души.

Снимка: БГНЕС