"Харта без екрани" - град във Франция забранява мобилните телефони

По този начин местната общност иска да предпази юношите и децата

10.02.2024 | 20:47 Редактор: Деси Николова

Жителите на град Сен Пор, разположен близо до френската столица Париж, гласуваха за забрана на използването на мобилни телефони в определени райони на града. Това донякъде ще усложни живота на местните жители и туристите, които са свикнали да използват джаджи, за да се ориентират в района, да правят снимки и да превеждат менюта.

Според The Sun от 2000 жители на града само 272 са гласували на съответния референдум (146 гласа срещу 126). Новият указ, който кметът Винсент Пол-Пети ще обяви през следващите дни, изрично ще забрани използването на телефони и други устройства пред училища, в магазини, докато се разхождате по улицата или по време на тълпи на големи събития. По този начин местната общност иска да предпази юношите и децата от прекомерното използване на джаджи.

В резултат на референдума градът създаде "Харта без екрани", която обещава да предложи алтернативни дейности на младите хора. По-специално, кметът на града обеща да построи спортен център и кино за деца и юноши, така че те да бъдат активно заети с нещо "далеч от екраните". Из града ще има и знаци, които гласят: "Общност без екрани, нека защитим нашите деца!", информира БГНЕС.

В същото време се отбелязва, че реални санкции за използването на мобилни телефони в града няма да има. Нормата се разглежда по-скоро като просто символичен жест, насочен към създаване на по-общителна атмосфера. Градчето се намира на около 40 километра от Париж. Популярните места за посещение включват замъка Vaux-le-Vicomte, който Франция нарича "един от най-важните замъци в страната". Също така е удобно да стигнете до известния дворец Фонтенбло и заобикалящата го гора със същото име. Последният е особено популярен сред парижани, които искат да избягат от града за един ден. Градът е известен още като "плажа на Сена", където в горещите дни хората се събират по бреговете на реката и плуват.

Снимка: Pixabay