Испански фермери алармират: Оризът за паеля е застрашен от изчезване

ЕС забрани пестицид, на който земеделците са разчитали

08.02.2024 | 17:49 Редактор: Толя Стоянова
Испански фермери алармират: Оризът за паеля е застрашен от изчезване

Сорт испански ориз, който традиционно се използва за приготвяне на паеля, е застрашен от гъба, след като Европейският съюз забрани пестицид, на който фермерите са разчитали. Това е още един пример как екологичните правила на Блока гневят производителите, пише Ройтерс.

Производителите на ориз в област Валенсия заявиха, че реколтата им от arroz bomba, или ориз "Бомба", сорт, който се отглежда главно в Испания, е намаляла наполовина спрямо средното 10-годишно равнище през 2023 г. в резултат на гъбата Pyricularia, която причинява болест по ориза.

"Оризът "Бомба" е много вероятно да изчезне. Реколтата ни ще бъде изгубена заради регулациите", коментира оризовият фермер в природен парк Албуфера във Валенсия Мигел Мингет.

В същото време големи износители като Бразилия, Индия и Камбоджа използват широко пестицида, за да защитят собствената си реколта. Фермерите в Европа организират гневни протести срещу ЕС заради ограниченията, които според тях дават предимство на външни конкуренти. Испанските фермери протестират в цялата страна тази седмица.

Сблъсъците показват затрудненията на ЕС да помири стремежа си към устойчивост с целта си да стане по-самодостатъчен в производството на храни на фона на нарушените вериги за доставка. Европейската комисия беше принудена да направи отстъпление, след като във вторник предложи оттегляне на плана на ЕС за намаляване наполовина на използването на пестициди.

През 2018 г. ЕС спря да разрешава употребата на трициклазол, тъй като счете, че той може да е вреден за човешкото здраве. На пестицида се разчиташе от 40 години за борба с гъбата, която засяга ориза "Бомба" в оризищата в Испания, казват фермерите.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС