Мъск остана без рекордната заплата от $56 млрд. в Tesla

Сумата е "неизмерима", определи съдът в Делауеър

05.02.2024 | 20:00 Редактор: Вяра Димова
Мъск остана без рекордната заплата от $56 млрд. в Tesla

Съд в Делауеър не позволи на Илън Мъск да получи рекордна заплата от 56 млрд. долара за Tesla. Според решението, тази компенсация, отпусната от борда на производителя на електромобили, е "неизмерима сума", която е несправедлива за акционерите. Акциите на Tesla спаднаха с около 2% в предборсовата търговия, а някои инвеститори се възползваха от решението с надеждата, че то може да накара Tesla да преразгледа управлението си.

Съветът на директорите на Tesla е критикуван, че не е успял да осигури надзор над своя главен изпълнителен директор, който се бори с регулаторните органи и ръководи няколко други компании едновременно, предава Reuters.

Решението, което може да бъде обжалвано, обезсилва най-големия пакет от заплати в корпоративна Америка. Съдията констатира, че възнаграждението, базирано на акции, е било договорено от директори, които са изглеждали зависими от Мъск, който в момента е най-богатият човек в света според класацията на списание Forbes.

Десетгодишното споразумение за заплащане на Мъск с Tesla, постигнато през 2018 г., би било на стойност около 51 млрд. долара. Това би било около една четвърт от състоянието му от 210,6 млрд. долара, изчислено от списание Forbes.

"Погълнат от реториката за "всички плюсове" или може би загледан в звездния поглед на суперзвездата Мъск, бордът така и не зададе въпроса за 55,8 млрд. долара: Дали планът изобщо е бил необходим на Tesla, за да задържи Мъск и да постигне целите си?", пише Катхалин Маккормик от Канцлерския съд в Делауеър.

Четете повече в tialoto.bg.

Снимка: БГНЕС