Мъск пуска евтина Tesla за масовия купувач на автопазара

Това е следващото ниво, даде заявка милиардерът

25.01.2024 | 11:06 Редактор: Тодор Петров
Мъск пуска евтина Tesla за масовия купувач на автопазара

Главният изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск заяви, че се готви за следващата голяма вълна на растеж под формата на нова и евтина кола, която ще се появи на пазара през следващата година. Инвеститорите, които не желаят да чакат дотогава и които видяха, че последната подобна вълна при американския производител на електромобили вече е далеч зад гърба им, тласнаха цената на акциите на Tesla надолу, пише Bloomberg.

Базираната в Остин, щата Тексас, компания прекара цялата предходна година в агресивно намаляване на цените на своите модели, за да увеличи обемите на продажба, което изяжда от печалбата ѝ. Тази тактика проработи, но едва ли ще бъде толкова ефективна през 2024 г., предупреждават от Tesla.

Изправени пред по-мрачни перспективи за продажбите, инвеститорите не откликват на оптимизма на Мъск. От началото на годината акциите на компанията са изтрили 16% от стойността си.

По време на представянето на последния си отчет компанията реши да не предлага годишна цел за продажбите. През последните години Tesla редовно определяше среден годишен ръст от 50%, който почти успя да достигне през 2023 г., след като достави 1,8 млн. автомобила. Анализаторите прогнозират, че продажбите на концерна ще се повишат с около 20% до 2,2 млн. броя през тази година – наполовина спрямо темпа от 2023 г.

Очакваният нов електромобил от следващо поколение ще бъде по-евтин и първо ще бъде произвеждан във фабриката на концерна в Остин още през втората половина на следващата година, а след това в планираното съоръжение в Мексико. Колата ще се изгражда и на друг обект в Северна Америка. 

Това може да помогне на превозното средство да се хареса на повече купувачи на масовия пазар, които вероятно не са в състояние да си позволят съществуващите модели на компанията, които започват на цена от 45 хил. долара.

"Това ще бъде предизвикателно производствено подобрение. Веднъж пуснат, той ще превъзхожда всяка друга производствена технология, която съществува навсякъде по света. Това е следващото ниво", подчерта Мъск.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС