Какво да правим при дисковата херния?

В голяма степен дисковите хернии са абсолютно безсимптомни

03.02.2024 | 11:55 Редактор: Тодор Петров
Какво да правим при дисковата херния?

Благодарение на интервертебралните дискове, следствие на чието увреждане се получава дискова херния, гръбнакът се движи плавно, а тяхното действие е на своеобразен амортисьор.

Тези дискове представляват изключително здрава структура. Това се доказва, чрез инсталации с натоварване с взети междупрешленни дискове от кадаври. Дисковете се поддържат при физиологична за тялото температура, както и се хидратират постоянно. По този начин се имитира как биха функционирали в тялото, но извадени в ин витро среда. Върху дисковете се упражнява натиск, който да имитира навеждания и усуквания в различни посоки, без почивка, като на около 20 000 промени в позицията се стига до увреждане на диска.

Такъв тип увреждане в реална ситуация настъпва при много повече повторения, защото физиологични движенията, които правим в гръбнака са следвани и от почивки, която тук умишлено е изключена.

В голяма степен дисковите хернии са абсолютно безсимптомни, а при лица над 60-годишна възраст те се проявяват в 100% от случаите, с малки изключения.

Самовъзстановяването на дисковата херния може да следва няколко механизма - ретракция на издатината;  постепенната дехидратация и контракция на хернииралия нуклеус пулпозус, което от своя страна води до прибиране на издатините в анулус фиброзус. Друг вариант е фрагменти от хернията да навлизат в епидуралното пространство, предизвиквайки автоимунен отговор, включително възпалителна клетъчна инфилтрация и неоваскуларизация.

Влияние може да оказва и приемът на перорални нестероидни противовъзпалителни лекарства или интраспинални стероиди, които да водят до реабсорбция и намаляване на локалния възпалителен оток. Но същевременно ранният възпалителен отговор е ключов за набиране на имунни клетки, които имат отношение към реабсорбцията. Поради това дългосрочната употреба на тези  групи медикаменти може да попречи на самовъзстановяването в дългосрочен план.

За подобряване проводимостта на нерва значение има приемът на омега-3 мастни киселини и витамин В12, заедно с витамин В9, тъй като подкрепят функцията на миелиновата обвивка. Лечението единствено на болката не е достатъчно, нужно е да се погрижим и за функциите на нервите, което налага използването на нутриенти.

Претренираността, без почивка между натоварванията увеличава възможността за дискова херния, както и работното статично натоварване на гръбнака, когато то не се редува с физическа активност.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay