Гълъб, обвинен за китайски шпионин, беше освободен след 8 месеца в плен

Пернатото е заловено близо до пристанище в Мумбай през май

02.02.2024 | 13:24 Редактор: Толя Стоянова
Гълъб, обвинен за китайски шпионин, беше освободен след 8 месеца в плен

Гълъб, обвинен, че е китайски шпионин, беше освободен. Птицата прекара 8 месеца в плен преди полицията да реши, че е невинна. Пернатото е заловено близо до пристанище в Мумбай през май. Причината е, че на пръстените, завързани на краката му, е имало думи, наподобяващи китайски букви. Това накара индийската полиция да подозира, че гълъбът може да е китайски агент, търсещ поверителна информация в Индия - като прословутия китайски шпионски балон.

Полицията задържа гълъба под стража, за да го разследват и по-късно го прехвърлиха във ветеринарната болница Bai Sakarbai Dinshaw Petit в Мумбай. Разследването установи, че птицата не е китайски шпионин, а състезателна, избягала от Тайван и мигрирала в Индия. След като е оневинен, гълъбът е прехвърлен на Бомбайското общество за предотвратяване на жестокостта към животните, чиито лекари го пуснаха на свобода, предаде New York Post.

Това не е първият гълъб, обвинен погрешно в шпионаж в Индия. През 2020 г. индийски служители заловиха боядисан в розово гълъб, за който се сметна, че е шпионин от Пакистан. Оказва се, че птицата принадлежи на пакистански рибар. И още един гълъб ядоса индийските власти през 2016 г. Крилатото е задържано, след като е намерено да носи бележка, която заплашва индийския премиер Нарендра Моди, предаде "24 часа".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)