Гладът го издаде: Хванаха макака беглец от шотландски зоопарк (+ВИДЕО)

Хоншу е бил проследен с дронове

01.02.2024 | 17:01 Редактор: Елеонора Танева

Японският макак, който избягал от шотландска зоологическа градина, беше заловен в парк, в който е дошъл да търси храна, предаде АФП. Хоншу, чийто вид е известен и като снежна маймуна, е бил проследяван с помощта на дронове с термовизионни камери, откакто в неделя е успял да се измъкне от заграждението си в Highland Wildlife Park, разположен сред планините и горите на националния парк Cairngorms.

"След обаждане, получено малко след 10 ч. сутринта, нашите гледачи и екипът ни от пилоти на дронове отидоха в частна градина, където маймуната се хранеше в хранилка, и успяха да я заловят с помощта на стреличка с транквилизатор", обясня Кийт Гилкрист, един от управителите на зоопарка.

Младата маймуна ще бъде прегледана от ветеринарен лекар, преди да бъде събрана отново с другите подрастващи мъжки от групата, добави той.

Хоншу е бил забелязан и проследяван в продължение на 45 минути с помощта на дронове, но е било по-безопасно да бъде заловен в момент, когато не се е разхождал свободно, пише БГНЕС.

От Кралското зоологическо дружество на Шотландия увериха, че мъжкият не се смята за опасен за хората или домашните животни, но посъветваха да не се приближават до него.

Снимка: pixabay