Какви са ползите от бадемите?

Богати са на антиоксиданти, мазнини, витамини и минерали

30.01.2024 | 12:32 Редактор: Тодор Петров
Какви са ползите от бадемите?

Бадемите са богати на антиоксиданти, мазнини, витамини и минерали. Индийците смятат, че бадемите са основната храна за развитието на детския мозък.

Съдържат мощния антиоксидант витамин Е

Витамин Е е мастноразтворим витамин, намиращ се в клетъчните мембрани на клетките, като ги защитава от окислително увреждане. Около 30 грама бадеми дневно съдържат дневната доза витамин Е, необходима на организма. Някои проучвания доказват, че приемането на витамин Е в по-високи дози предпазва от сърдечни заболявания, Алцхаймер, ракови заболявания и други.

Осигуряват необходимия ни магнезий

Бадемите съдържат протеини, фибри, здравословни мазнини, високо количество магнезий и малък процент въглехидрати.Това ги прави подходяща храна за хора с диабет. Магнезият участва в над 300 процеса в човешкото тяло. На ден е желателно да се набавя около 400 мг магнезий, а в около 60 грама бадеми се съдържат 200 мг. Установено е, че всеки четвърти човек с диабет има дефицит на магнезий. Бадемите предотвратяват развитието на диабет тип 2 и предпазват от инсулинова резистентност.

Намаляват нивата на лошия холестерол

Лошият холестерол може да причини появата на сърдечни заболявания. Доказано е, че бадемите понижават нивата на лошия холестерол. Консумирането на 43 грама бадеми на ден понижава холестерола с 5,3 mg/dL. При проучване с участието на доброволци с висок риск от поява на сърдечни заболявания се установява, че  нивата на LDL холестерола могат да се понижат.

Подпомагат отслабването

Консумирането на ядки може да засили метаболизма, въпреки че тялото не може да усвои около 6% от калориите, съдържащи се в тях. Ядките са добро допълнение към здравословна и нискокалорична диета. Бадемите са единствените, при които след приемането им по време на диета се е констатирало намаляване на теглото и мастната маса. Те са и високо калорични, затова трябва да се хапват в умерени количества.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay