Как да дисциплинираме детето?

Запазете хладнокръвие 

29.01.2024 | 12:55 Редактор: Тодор Петров
Как да дисциплинираме детето?

Съвременните тенденции във възпитанието са значително "по-меки" в сравнение с методите, с които са били отглеждани децата преди години. Въпреки това все повече родители споделят, че на днешните деца им липсва достатъчно дисциплина.

Избягвайте битките за власт 

След като сте избрали на какво да обърнете внимание, в повечето случаи вие трябва да спечелите битката. Разрешавайте само онези въпроси, които са наистина важни и не влизайте в спорове за по-маловажни проблеми. Ако е възможно, предлагайте избор, като същевременно поставяте разумни граници. 

Но ако проблемът е важен, трябва да се опитате да се въздържате от отстъпване пред детето си, дори ако това е "само този път". Ако направите това, всеки път, когато възникне този конкретен проблем, детето ви ще си спомни, че може просто да промените решението си отново и да се откажете. 

Винаги отбелязвайте доброто поведение  

Ако лошото поведение на детето ви няма причини за никаква вреда, като например избухване в гняв, хленчене или пък друго лошо поведение, можете да изберете да го игнорирате. В тези случаи ефективният положителен дисциплиниращ подход може да включва хвалене на доброто поведение и възнаграждаване с прегръдки, пляскане с ръце или пък по-интересни дейности като посещение на близкия парк. 

Игнорирането на крещящо дете е много трудно, но в крайна сметка детето ще се научи да свързва доброто поведение с положително внимание и похвала, научавайки, че лошото поведение не води до нищо. 

Запазете хладнокръвие 

Някои деца се заинтригуват, когато виждат как възрастният започва да се нервира. Но загубата на самообладание също може да бъде нещо объркващо за вашето дете. Направете всичко възможно, за да запазите спокойствие и ако е необходимо, кажете на детето си, че ще ви трябва кратко време, за да прецените ситуацията и да решите подходящите последствия, преди предприемате действие. Не му давайте възможност да се възползва от вашето изтощено емоционално състояние.

Бъдете мили, но твърди

Покажете съпричастност и уважение. Като родители, вместо да се караме, ние просто трябва да запазим спокойствие и да повторим казаното по любезен начин, но много твърдо. Например повтаряйте: "Да удряш боли, ние не удряме приятелите си" и "Да, споделянето е хубаво, но ние не удряме някого, дори ако той не споделя" и различни сходни варианти на тези думи отново и отново, без да губите самообладание или пък да повишавате гласа си. 

Четете повече в az-jenata.bg

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа

Снимка: Pixabay