Тези фактори определят колко високи ще бъдем

Гените стоят на първо място

28.01.2024 | 12:52 Редактор: Вяра Димова
Тези фактори определят колко високи ще бъдем

Гените са най-ключовият определящ фактор за ръста ни, но има и други фактори, които могат да повлияят колко високи ще бъдем. Недохранването в ранна възраст, както и тежки заболявания, прекарани в детството, могат да попречат достигането на пълния генетичен потенциал за ръст.

Голям брой научни изследвания разглеждат различните фактори около ръста в различни групи от населението. 

Подобряването на храненето може да допринесе за повишаване на средния ръст в цели държави. В страни като Южна Корея и Китай средният ръст се покачва значително, което може да се отдаде на подобряването на хранителните продукти и храненето при средно статистическия човек там. Увеличава се и приемът на протеини, калций и общ брой калории.

Част от заболяванията, които могат да възпрат пълния потенциал на растежа при децата, са целиакия, анемия, както и костните като рахит, и по-късно в живота остеопороза. Рискът от развитието на тези болести също се определя от гените.

В научно изследване, представено в сп. Nature се описва, че около 20% от гените, свързани с ръста, са свързани и със нарушения на скелетния растеж като скелетна дисплазия. Същото изследване намира около 12 хиляди части от генома, свързани с ръста. Генетичните мутации, както и хормоналният дисбаланс също могат да причинят затормозяване на растежа. Те причиняват хипофизарен нанизъм – състояние, характерно с изоставане в растежа. Страдащите от заболяването са високи не повече от 145 сантиметра.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay