Лютото успокоява мигрената и лекува рак?

Растително съединение капсаицин е мощен антиоксидант

25.01.2024 | 22:30 Редактор: Деси Николова
Лютото успокоява мигрената и лекува рак?

За някои лютото е задължителна част от трапезата им. Всяка една рецепта е насочена към откриването на нови вкусове и огнени храни. Повечето кухни по света си имат поне по една специална подправка с пикантен вкус, като най-често това са чушките. Съществуват над 50 000 сорта чушки, като част от тях имат търсения лютив вкус. 

Кое прави чушката люта? Растително съединение по-известно като капсаицин е мощен антиоксидант, "виновен" да усещаме пикантния вкус на лютите чушки. Той е най-концентриран в сърцевината на чушката, затова някои премахват тази част със семките. Капсаицинът се свързва с рецепторите и изпраща да мозъка сигнали относно вкуса на подправката. 

Какви са ползите от консумацията на люти чушки и как влияе капсаицинът върху организма?

Повлиява мигренозната болка

Капсаицинът сковава тригеминалния нерв, намиращ се в мозъка, който се свързва с появата на мигрена или тежки главоболия. При изследване е потвърдено, че се изпитва облекчение за известно време след прилагане на спрея с капсаицин и изтръпващия ефект от него си заслужава. 

Помага при хрема и запушен нос

Отново при използване на спрей с капсаицин се установява облекчаване на течащия или запушения нос.

Ускорява метаболизма

При консумирането на люти чушки хапка по хапка се усеща, че тялото започва леко да се стопля, но стигне ли се до семките, където се намира и капсаицинът в по-голяма концентрация, се усеща, че тялото започва да се загрява по-бурно. Той помага да се активира неврон, който контролира апетита и предотвратява натрупването на мазнини. Лютите чушки могат да помогнат за загубата на килограми или да се ограничи качването им.

Успокоява артрита

Капсаицинът е главна съставка в много лосиони, кремове и сгряващи пластири, облекчаващи болката. Смята се, че когато се прилага в комбинация с друго обезболяващо средство ефектът е по-голям. Изследване е установило, че употребата му намалява болката и дискомфорта от артрит наполовина само за 2-3 седмици. 

Участва в борбата с рака

Предполага се, че капсаицинът унищожава клетки, свързани с около 40 вида рак на дебелото черво, рак на белия дроб, рак на черния дроб, рак на панкреаса, левкемия и др. Пикантната съставка дори вероятно спира техния растеж, но трябва да се направят още проучвания, с което да се потвърдят тези констатации. 

Повишава имунитета

В лютите чушки се съдържа витамин С в много високи дози, витамин А, витамин Е и витамин В. Те предпазват клетките в организма и му помагат да се справи с възпаленията.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pexels

Притеснявате ли се от грипната епидемия и взимате ли мерки срещу заразяване?

Притеснявам се. Нося маска, спазвам дистанция и правя всичко възможно да не се заразя.
27%
Не. Всяка зима има такава и няма как да се опазиш. Грипът се преодолява за няколко дни.
58%
Повече се притеснявам от заразяване с коронавирус.
9%
Притесненията ми са свързани с евентуална грипна ваканция - няма кой да гледа децата вкъщи.
7%
Общо 1012 гласа