"Опенхаймер" и "Барби" в битка за "Най-добър филм" на "Оскар"-ите

Раздават наградите на 10 март в Лос Анджелис

23.01.2024 | 19:34 Редактор: Вяра Димова

"Опенхаймер" и "Барби" са сред номинираните за "Оскар" за "Най-добър филм". Признанието е очаквано заради съревнованието им в боксофиса, което им даде събирателното наименование "Барбенхаймер". Във водещата категория са още 8 филма.

Номинациите бяха обявявани от актьорите Зази Бийц и Джейк Куейд. Освен "Опенхаймер", който е с 13 номинации, на финалната права за 96-ите награди са и филмите "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Останалите", "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи" и "Зона на интерес", а "Клети създания" излиза втори с 11 номинации.

Отличието за "Най-добър режисьор" ще си оспорват Жустин Трие, Мартин Скорсезе, Кристофър Нолан, Йоргос Лантимос и Джонатан Глейзър.

Претендентите за "Най-добър актьор" са Брадли Купър за изпълнението си в "Маестро", Килиън Мърфи за "Опенхаймер", също Колман Доминго, Пол Джиамати и Джефри Райт. 

С номинации за "Най-добра актриса" в главна роля са Анет Бенинг, Лили Гладстоун, Сандра Хюлер, Кери Мълиган и Ема Стоун.

Робърт де Ниро и Робърт Дауни младши попадат в категорията за най-добър актьор в поддържаща роля, заедно със Стърлинг Браун, Чарлз Мелтън и Марк Ръфало за "Клети създания". При жените с номинации в тази категория са Емили Блънт, Давайн Джой Рандолф, Даниел Брукс, Америка Ферера и Джоди Фостър.

23 са категориите, в които се връчват престижните киноотличия. Наградите "Оскар" ще бъдат раздадени на 10 март в театъра "Долби" в Лос Анджелис.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС