Средната продължителност на живота е по-висока от всякога

В България средната очаквана продължителност е 72,8 години

21.01.2024 | 07:00 Редактор: Деси Николова
Средната продължителност на живота е по-висока от всякога

Средната продължителност на живота в по-голямата част от държавите е повишена. Намалени са и разликите в смъртността между мъже и жени в последните 30 години.

В ново научно изследване се разглежда на световно ниво средната продължителност на живота. Водено от д-р Дейвид Атанс към университет а в Алкала, Испания, изследването взима данни от 194 страни из целия свят. Страните са разделени на 5 клъстера, всеки един отговарящ на определен континент –Азия, Африка, Америка, Европа и Австралия.

Резултатите показват, че във всяка една от изследваните страни средната продължителност на живота е повишена. Дори и силно развити държави продължават да подобряват средната продължителност на живота, но най-силно развитие откъм този аспект се наблюдава в държавите в Африка. Статистически се наблюдава и намаляване в различията в продължителността на живота между различните държави.

Що се отнася до очакваната продължителност на живота, разликата между мъже и жени също се скъсява.  Според статистическия модел се прогнозира различията все повече да отпадат, но в средната продължителност между мъжете и жените има различни фактори. Начинът на живот при някои мъже може да ги предразположи към риск от увреждане или инциденти.

 Смъртността при мъжете може да се обясни и със загубата на Y-хромозома с напредването на възрастта – този феномен бива последван от повишени рискове от сърдечно-съдови болести, фиброза и сърдечна дисфункция.

Според проучвания през 19 век средната продължителност на живота по целия свят не е надвишавала 40 години. В следващите 150 години се наблюдава значителен напредък в науката, който подобрява качеството на живот на хората. През 21 век средната продължителност на живота в повечето държави е около 70 години.  По данни на ООН  мъжете имат средна очаквана продължителност около 70,8 години, докато при жените тя е 76 години. В България средната очаквана продължителност е 72,8 години.

Голям набор от фактори влияе на средната продължителност на живота. Средата, в която се живее може да допринесе за фактора стрес, който може да повиши риска от ранна смърт. Начинът на хранене също е значим за качеството и продължителността на живота, като вредни мазнини и рафинирани захари могат да намалят продължителността на живота.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay