Какви са страничните ефекти от лазерното премахване на татуировки

След процедурата кожата може да бъде подута и възпалена

19.01.2024 | 21:15 Редактор: Толя Стоянова
Какви са страничните ефекти от лазерното премахване на татуировки

Лазерите премахват татуировки, като разбиват пигментните цветове със светлинен лъч с висока интензивност. Черният пигмент за татуировки абсорбира всички дължини на лазерните вълни, което го прави най-лесният цвят за третиране. Други цветове могат да се третират само с избрани лазери въз основа на цвета на пигмента.

Докато мастилото абсорбира тези светлинни импулси, то започва да се нагрява. Тази топлина кара мастилото да се разпада на малки парчета, които имунната система може да изчисти. Татуировката започва да избледнява, докато мастилото изчезва.

Процедурата по премахването на татуировки може да е неприятна, но има методи за справяне с болката. Прави се тест с лазера и ако болката е голяма, мястото се маже с обезболяващ крем или се инжектира упойка в зоната. След процедурата кожата може да бъде подута и възпалена, затова прилагането на студен компрес или вземането на болкоуспокояващо би помогнало. 

Грижата за кожата след процедурата е важна. Използването на антибиотичен мехлем, ще успокои кожата и ще предпази от инфекция мястото. Кожата трябва да е покрита и да се хидратира в първите дни след процедурата, а почистването да бъде с хладка вода и нежен сапун без аромати. Излагането на слънчева светлина без нанасянето на слънцезащитен крем, прави по-вероятна появата на по-тъмни или по-светли петна. Забранено е и лющенето на образувалата се коричка, тъй като това може да доведе до появата на белези.

Страничните ефекти от лазерното премахване на татуировки включват:

  • Инфектиране на кожата, поради проникването на бактерии в незаздравялата зона;
  • Непълното заличаване на някои цветове;
  • Промяна в цвета на кожата;
  • Поява на белези;
  • Алергични реакции.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels