Колко често трябва да мием лицето си?

Зависи от типа кожа на всеки човек

17.01.2024 | 11:24 Редактор: Тодор Петров
Колко често трябва да мием лицето си?

Насоките относно измиването на лицето са малко размити, но едно е сигурно – всеки трябва да го прави. Това е дейност, която проправя път за последващи продукти и улеснява процесите на ексфолиране и регенериране на клетките. 

Измиването на лицето ви е важна стъпка, когато подготвяте кожата си за всички продукти, които нанасяте, но също така е необходима стъпка, която трябва да предприемете в края на дългия ден – независимо дали сте носили грим или не – за да се отървете от всяка излишна мръсотия и масло, преди да си легнете. 

Кожата ни влиза в контакт с толкова много потенциални дразнители и ние наистина трябва да се погрижим да ги премахнем в края на деня, за да ѝ позволим да си почине, да се регенерира и обнови. 

Въпреки че стандартното правило за измиване на лицето е да го правите два пъти на ден, сутрин и вечер, то варира от човек до човек. При мазна кожа, склонна към акне, може да почувствате нужда да се миете два пъти на ден. Но ако имате суха кожа, може да се миете само веднъж, защото прекаляването може да раздразни лицето. 

Ако имате по-зряла кожа, склонна към сухота, измиването веднъж на ден може да е най-доброто решение, тъй като така няма да премахнете естествените масла. Ако започнете да забелязвате промени в кожата си, като загуба на еластичност или производство на мазнини, особено по време на перименопауза и менопауза, това може да е знак да започнете да се миете само веднъж на ден. 

И когато става въпрос за сутрешно или вечерно измиване, изберете второто. Това е времето, когато кожата ви естествено се регенерира. Освен това кожните клетки естествено се ексфолират през нощта.

Четете повече в tialoto.bg

Снимка: Pixabay