Синът на Енцо Ферари разкри разминаванията между филма и случилото се в действителност

Какво е факт и какво е измислица?

14.01.2024 | 17:46 Редактор: Толя Стоянова
Синът на Енцо Ферари разкри разминаванията между филма и случилото се в действителност

Филмът е посветен на създателя на едноименната компания за производство на автомобили Енцо Ферари. Действието в него се развива през 1957 година, когато всички научават, че Енцо Ферари води двойнствен живот. Той е бил женен за Лора, майката на техния син Дино, който умира година по-рано. Но в същото време той има и дълга връзка с Лина Ларди, майката на Пиеро. Същата година е белязана и от трагедията в ралито Mille Miglia, когато кола на Ferrari, управлявана от Алфонсо де Портаго, пука гума и излита от пистата, като се блъсва в зрителите и убива 9 души. При катастрофата загиват испанският пилот и неговият навигатор Едмънд Нелсън.

Филмът показва първата среща на Енцо Ферари и Алфонсо де Портаго точно преди Mille Miglia. Синът на Енцо - Пиеро Ферари обаче твърди, че това не е така, тъй като двамата всъщност се срещат още през 1956 г. Филмът също така показва как Пиеро моли Де Портаго за автограф, но това никога не се е случвало

"По това време хората не искаха автографи", обяснява Пиеро.

А на въпрос дали Енцо Ферари наистина би пожертвал всичко, за да спечели, синът му отговаря:

"Той не беше такъв. Да, искаше да спечели, но не на всяка цена. Безопасността на пилота беше приоритет. След трагедията на Mille Miglia той дори искаше да напусне автомобилния спорт. След това обаче смени подхода си и реши да продължи, но да избягва подобни инциденти".

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels