Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Екстремните диети могат да причинят вреди

08.01.2024 | 16:35 Редактор: Тодор Петров
Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Време е да се върнете към работните си задължения и навярно усещате, че не се чувствате комфортно в дрехите си. Може би сте качили някой друг килограм или пък сте задържали течности.

Хората често искат да отслабнат и пристъпват към бързи решения, които може да не са подходящи за тях. Консумирането на по-малко от 800 калории на ден може да ви помогне да свалите килограми бързо, но когато се върнете към по-нормалните си хранителни модели, метаболизмът ви ще се забави и теглото ще се върне обратно. Екстремните диети могат да причинят раздразнителност, световъртеж и постоянен глад.

Много хора допускат грешката да се хранят „на крак“, дори и вкъщи. Ако не слагате храната, която консумирате в чиния, можете много лесно да погълнете доста калории. Затова избягвайте да ядете направо от тенджерата или тавата. Следете за размера на порциите си. Препоръчителното количество на порция паста или ориз е около 60 г в сурово състояние. Ако измерите храната си, може да бъде шокиращо, че често пъти хапвате няколко порции на всяко хранене или лека закуска.

Ако искате да се сбогувате със спомените от празничните вечери (под формата на паласки), но ви е изключително трудно да спазвате диети, направете нещо много лесно. Променете само часа на хранене. Вместо късно вечер, изтеглете вечерята си преди 18:00 часа и нека първото (и последното ви) питие бъде преди 20:00 часа. Така ще дадете на храносмилателната и на отделителната си системи достатъчно време, за да могат да преработят калориите. По възможност, намалете питиетата до 1-2 на седмица. 

Запълнете стомаха си с много фибри, под формата на зеленчуци (и по-малко плодове). Ако обичате плодове, за предпочитане е да ги хапвате цели, а не под формата на сок. Не забравяйте да пиете повече вода – тя не само ще ви помогне с преработката на храната, но и ще поддържа чувството ви за ситост.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay