"Златните глобуси" и големите победители: Килиън Мърфи - "Най-добър актьор", Ема Стоун - "Най-добра актриса"

Нолан беше удостоен с приза за "Най-добър режисьор"

08.01.2024 | 14:20 Редактор: Толя Стоянова

Филмът "Опенхаймер" е големият победител на наградите "Златен глобус".

Стачките останаха в миналото, а Холивуд се върна към бляскавите церемонии с връчването на "Златните глобуси". Абсолютният победител във вечерта стана "Опенхаймер", пресъздаващ историята на американския учен в разработването на атомната бомба. Филмът спечели 5 статуетки, сред които тези за "Най-добър филм-драма", "Най-добър актьор в драматичен филм" за играта на Килиън Мърфи.

"Когато за първи път влязох на снимачната площадка на Кристофър Нолан, разбрах, че ще бъде различно. По строгостта, съсредоточеността, отдадеността и пълната липса на места за актьорите, разбрах, че съм в ръцете на режисьор визионер, на майстор", каза Мърфи.

Самият Нолан беше удостоен с приза за "Най-добър режисьор", а Робърт Дауни-младши, който играе професионалния съперник на главния герой в едноименния филм, спечели награда за "Най-добър актьор в поддържаща роля". "Клети създания" грабна приза за "Най-добър филм - мюзикъл", или комедия, а за играта си в него Ема Стоун беше отличена за "Най-добра актриса" в жанра. Тя играе младата Бела Бакстър, която пътува по света, за да открие себе си.

"Това е романтична комедия. Бела се влюбва по-скоро в самия живот, отколкото в човек, тя приема доброто и лошото в еднаква степен", сподели Стоун.

Давайн Джой Рандолф спечели приза за поддържаща женска роля във филм за ролята си на скърбяща майка в "Останалите". Сериалът "Наследници" получи няколко отличия за последния си сезон, посветен на битката за контрол над глобална медийна империя, сред които и приза за най-добър драматичен сериал.

Кийран Кълкин получи наградата за "Най-добър актьор в телевизионна драма". Филмът "Барби" спечели "Златен глобус" в категорията за операторско майсторство и постижения в разпространението. Френският филм "Анатомия на едно падане" спечели "Златен глобус" за "Най-добър чуждоезичен филм". Филмът спечели и наградата за "Най-добър сценарий".

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС