Колко вода трябва да пием на ден?

Хидратацията е важна за протичане на нормална функция на червата

05.01.2024 | 18:00 Редактор: Деси Николова
Колко вода трябва да пием на ден?

Изградени сме от над 60% вода. Тя е важна, за да може организмът ни да функционира правилно и да се чувстваме добре. Помага за образуването на слюнка, за транспорта на хранителните вещества, помага при процеса на храносмилане и циркулацията на кръвта.

Всекидневно губим вода чрез дефекация и уриниране, чрез дишане и изпаряване от кожата, изпотяване и трябва да наваксваме тези загуби чрез пиене на вода. Жените трябва да приемат поне 8-9 чаши вода, мъжете около 12, защото имат по-голяма мускулна маса. Можем да задоволим нуждите си от вода чрез прием на течни храни - супи, безкофеиново кафе, чайове, плодови сокове, чрез консумацията на плодове и зеленчуци.

Трудно е да проследяваме колко вода приемаме чрез храната. Можем да разберем колко сме хидратирани, когато наблюдаваме какъв цвят е урината ни. Когато тя е светла на цвят като лимонада, означава, че сме хидратирани добре, но ако е тъмна като светло пиво, означава че сме дехидратирани.

Трябва да си създадем рутина за пиене на вода. Например, може да изпием чаша вода веднага след ставане от сън, още преди да сме изпили кафето си, след кафето също; една чаша вода преди обяд дори би помогнала да се поеме по-малко количество храна, при излизане може да се вземе бутилка вода. Ако водата ни е безвкусна, един резен лимон или стръкчета мента, придават приятен вкус и тонизиращ ефект, чрез смартфон и приложение, което напомнят кога да изпием чаша вода.

Водата смазва ставите - 80% вода се съдържа в ставите и хрущялите. При дехидратация хрущялите не са толкова гъвкави и затова се износват по-лесно и изпитваме болка. Благодарение на синовиалната течност хрущялите не се трият, а тя е изградена от вода. Когато намалее тази течност и хрущялите започнат да се трият може да се получат възпалителни процеси.

Водата образува слюнката - слюнката съдържа ензими, слуз и електролити. Тя поддържа устата овлажнена и здрава, участва и в процесите на разграждането на храната, освен това предпазва зъбния емайл и венците. Ако устата ни е суха, означава че сме дехидратирани.

Предпазва от запек - хидратацията е важна за протичане на нормална функция на червата ни. Когато не приемаме достатъчно течности, дебелото черво изтегля водата от изпражненията, за да я достави на организма ни и да балансира хидратацията. Заради това изпражненията стават твърди и резултатът е наличие на запек.

Четете повече в puls.bg

Снимка: Pixabay