Екоактивисти хвърлиха боя по "елхата" на "Гучи" в Милано за €1 млн.: Не е екосъобразно

Дървото предизвика много полемики

29.12.2023 | 17:10 Редактор: Искра Ангелова
Екоактивисти хвърлиха боя по

Група екоактивисти извърши поредната си акция в Италия, този път срещу коледното дърво в търговската галерия "Виторио Емануеле II" до катедралата на Милано. Става въпрос за инсталация с формата на елха на групата "Гучи", чието реализиране струва 1 млн. евро. Дървото предизвика много полемики и беше сравнено от мнозина с "купчина куфари".

Няколко младежи се качиха върху платформата, на която е поставено коледното дърво в луксозната галерия с бутици, и отвориха раниците си, пълни с опаковки оранжева боя. След това започнаха да цапат с нея сребристите елементи на инсталацията. Малко по-късно бяха отведени насила от полицията.

Със свое съобщение до медиите екоактивистите от групата "Фондо рипарационе" обясниха постъпката си с "акт на протест срещу една компания, която фактурира 10 млрд. евро годишно, а дава 1 млн. за благотворителност и същевременно продължава да подхранва системата за лукс и потребление, която е нашата смъртна присъда". Те допълниха, че освен, че е силно критикувано, коледното дърво на "Гучи" "е символ на стил на живот, който не е екосъобразен. Един скандален стил на живот на фона на икономическата бездна в Италия", информира "24 часа".

Екоактивистите критикуват и кметството на Милано, което отстъпило ценното пространство в галерия "Виторио Емануеле" на мултинационална групировка за лукс, подхранвайки химерата на консуматорското общество: "Вместо това може да използва това място за социални и образователни инициативи за цялото население".

Не за първи път екоактивистите извършват показни акции в Милано. На 9 март изцапаха с оранжева боя статуята на Виктор Емануил II. За нейното почистване, което струва 29 хил. евро, беше необходим екип от реставратори.

Снимка: Instagram