Кратки и чести разходки убиват желанието за пушене

Физическата активност е и добър начин за разсейване

30.12.2023 | 20:00 Редактор: Вяра Димова
Кратки и чести разходки убиват желанието за пушене

Кратките разходки помагат при тези, които се стремят да се откажат от тютюнопушенето. Освен че подобряват цялостното здраве, те намаляват желанието за пушене. В проучване, представено в сп. Psychopharmacology, се съобщава за ефектите от активността навън върху желанието за пушене на цигари.

Наблюдавани са две групи пушачи, за да се сравнят ефектите между физическата активност навън и физическата активност в затворено пространство. Открито е, че желанието за пушене първоначално се намалява еднакво и при двете обстановки, но що се отнася до кратки тренировки, отворените пространства помагат за по-силно намаляване на импулса да се изпуши цигара. Съобщава се и за по-дълъг период между изпушени цигари в групата, провела разходката си навън - 26 минути. При другата група, провела я в закрито пространство, това време е било средно 17 минути.

Физическата активност е добър начин за разсейване от мисълта за цигари, когато се отказват. По време на разходка, дори след приключването ѝ, помагат за облекчаване на симптомите на абстиненция. Физическата активност помага и за подобряване на общото здраве – той подсилва сърцето и белите дробове, помагайки им да се справят с ефектите от цигарите. 

При отказването от цигари е вероятно да се наблюдава покачване на телесната маса, защото навикът се замества с консумация на храни и напитки. Спортът може да помогне за справяне с психологическия стрес и подобряване на настроението.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay