7 начина да поддържаме дома си по-чист

Не забравяйте да почистите леглото на домашния си любимец

11.12.2023 | 09:10 Редактор: Деси Николова
7 начина да поддържаме дома си по-чист

Чистенето и поддържането на дома са дейности, за които най-спокойно можем да кажем, че имат начало, но нямат край. Разбира се, важно е не само колко време отделяте за почистването, но и дали го правите качествено и със стратегия. Ето защо, за да спестите време и усилия, в следващите редове ви предлагаме няколко идеи за по-чист дом.

Освежете дивана 

Диванът е един от основните мебели във всеки дом. Но той може и лесно да се освежи, като го почистите добре с прахосмукачка. Отстранете всички декоративни възглавници, за да почистите добре всяка повърхност и цепнатина. Четката за тапицерия върши чудесна работа и можете да я използвате преди прахосмукачката. Ако спите на дивана, не забравяйте да го разгънете и да го изчистите и от двете страни. След това напръскайте с освежител за мебели или текстил. 

Изчистете леглото на домашния любимец

Не забравяйте да поддържате леглото на вашия домашен любимец чисто. По този начин ще подпомогнете неговото здраве и ще намалите миризмите в дома ви. Започнете с прахосмукачка, преди да го изперете. Използвайте специален хипоалергичен перилен препарат. Изплаквайте добре, за да сте сигурни, че целият перилен препарат е отстранен от тъканта.

Освежете матраците 

Използвайте силата на парата, за да убиете акарите и да освежите матрака си. Изберете слънчев, прохладен ден за почистване, така че матракът да е сух преди лягане. Ако нямате уред за пара, можете да поръсите матрака със сода за хляб, да го оставите за няколко часа и след това да го почистите с прахосмукачка.

Почистете праха без вода 

Четките за прах са чудесни за почистване на щори, картини, ъгли и др. Можете да изберете дори такава от щраусови пера, защото тя се справя с почистването на праха, а големите пера не падат от дръжката. Прахосмукачката може да се използва за рутинно почистване на прах, но при силно натрупване ще трябва да почистите и с кърпа и след това да използвате прахоуловителя на всеки две седмици. 

Прочетете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: Pixabay