Кои фактори правят болката при раждане по-силна?

Запознайте се с техниките и работете по предварителната си нагласа

04.12.2023 | 22:00 Редактор: Вяра Димова
Кои фактори правят болката при раждане по-силна?

Раждането е свързано с болка и всяка жена е наясно с това. Болката обаче може да има много по-голям интензитет, ако са налице някои фактори, които я усилват. Но знаейки за тях, вие можете да направите необходимото, за да намалите болката и да направите раждането възможно по-безболезнено с помощта на техники и предварителна нагласа. 

Ето кои са факторите, които правят болката при раждане по-силна: 

Страхът 

Нормално е да се страхувате преди раждането. Ако не изпитвате никакви емоции, това би било по-скоро нетипично, отколкото нормално. Но е важно да не се поддавате крайно на страха и да позволявате той да заеме мащабни измерения в главата ви.  Колкото и трудно да звучи, опитайте се да намалите страха от раждането.

Лежане по гръб 

Лежането по гръб е противопоказно при бременност, особено в последния триместър. Избягвайте го, защото усилва болката в корема, гърба, кръста, а и предизвиква притискане на важни кръвоносни съдове. 

Дехидратация 

Ако тялото ви е дехидратирано, болката при раждане може да се усили значително. Това е така, защото всички тъкани страдат заради липсата на достатъчно течности в организма. Поддържането на добра хидратация може да облекчи болките и стреса в тялото, да допринесе за по-леко протичане на раждането и да помогне да се преборите с умората. 

Неглижирате техниките за намаляване на болката 

Ако не обръщате внимание на съветите за естествено обезболяване, това може да ви изиграе лоша шега. Недейте да ги неглижирате, защото могат да ви помогнат. Техниките за дишане, медитация, йога практики, позиции на тялото са само част от обезболяващите ритуали, които могат да са от полза. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay