Ограничете солта, за да понижите високото кръвно налягане

Действа колкото и обичайното лекарство за хипертония

03.12.2023 | 08:35 Редактор: Тодор Петров
Ограничете солта, за да понижите високото кръвно налягане

Ново проучване установи, че премахването на една чаена лъжичка сол от храненето ни всеки ден може да понижи високото кръвно налягане точно толкова, колкото и обичайното лекарство за хипертония.

Една чаена лъжичка сол е 2300 милиграма - това е максималната препоръчителна дневна норма за хора над 14 години. Въпреки това Американската сърдечна асоциация препоръчва диета с по-малко от 1500 милиграма натрий дневно.

"Това е първото проучване, което показва, че хората, които вече приемат лекарства за кръвно налягане, могат да намалят още повече кръвното си налягане, като ограничат солта", казва съоснователят на проучването Норина Алън, професор по превантивна медицина в Медицинското училище "Файнберг", съобщи CNN.

"И независимо от медикаментите, установихме, че 70-75 % от хората вероятно ще намалят кръвното си налягане, ако намалят натрия в диетата си", каза Алън, пише БГНЕС.

Високото кръвно налягане често е наричано "тихият убиец", тъй като няма симптоми - единственият начин да разберете дали го имате е да се изследвате. И все пак хипертонията засяга всеки трети възрастен в света и може да доведе до сърдечен удар, сърдечна недостатъчност, увреждане на бъбреците и инсулт, според доклад на Световната здравна организация от 2023 г.

Според проучването спадът на кръвното налягане по време на диетата с ниско съдържание на натрий е бил бърз и драматичен.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Pixabay