Най-ефикасните лекарства срещу мигрена

Ибупрофенът не е единственото решение

02.12.2023 | 12:45 Редактор: Толя Стоянова
Най-ефикасните лекарства срещу мигрена

Други видове лекарства против мигрена могат да бъдат до пет пъти по-ефективни от ибупрофен. Сред тях са триптани, ерготамини, както и антиеметици, съобщава публикация в Neurology. Изследователи провеждат проучване за ефекта на 25 медикамента от 7 лекарствени групи. В проучването са включени данни от над 300 000 души, попълнили данните си в приложение на мобилните си телефони. Общо те са съобщили за над 3 милиона мигренозни пристъпа и ефективността на използваното лечение. Измежду всички участващи е докладвано за 4,7 милиона опита за лечение на пристъпите с различни комбинации и дозировки на медикаменти.

Специалистите на Mayo Clinic в Минесота, САЩ, споделят, че има много алтернативи на ибупрофена, що се отнася до облекчаването на мигренозен пристъп. Три групи лекарства дават по-добри резултати за лечението на мигрена, и те са триптани (5 пъти по-ефективни от ибупрофен), ерготамини (3 пъти по-ефективни) и антиеметици (2,5 пъти по-ефективни). Разгледани са и други групи медикаменти като ацетаминофен (или парацетамол) и нестероидни противовъзпалителни лекарства (същата група лекарства като ибупрофен). Другите нестероидни противовъзпалителни средства, освен ибупрофен, се оказват 94% по-ефективни от него, а парацетамолът е 17% по-малко ефективен от него. 

Що се отнася до индивидуални медикаменти, най-ефективният от тях е елетриптан с 6 пъти по-добра ефективност от ибупрофен, следван от золмитриптан (5,5 пъти по-ефективен) и суматриптан (5 пъти по-ефективен). Сред резултатите от изследването е посочена и ефективността на комбинацията от аспирин, парацетамол и кофеин за третиране на мигренозен пристъп, която е 69% по-ефективна от ибупрофен.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pexels