Съвети как да се справим със следродилната депресия

Не губете връзката си с познати, роднини и приятели

21.11.2023 | 11:03 Редактор: Тодор Петров
Съвети как да се справим със следродилната депресия

Майчинството е прекрасно, но то може да бъде и най-голямото предизвикателство за една жена. Какви са симптомите на следродилната депресия и как можете да ги облекчите?

Това специфично състояние може да се сбърка с особеното чувство на тъга, което можете да изпитате няколко дни след раждането на детето си. При следродилната депресия обаче симптомите продължават по-дълго и са по-интензивни. За съжаление, те могат да попречат на способността ви да се грижите за вашето бебе и да се справяте с другите ежедневни задачи, като домакинска работа, разходки и дори срещи с роднини и приятели. Признаците обикновено се развиват през първите няколко седмици след раждането. Но те могат да започнат по-рано (по време на бременност), или по-късно (до една година след раждането). 

Симптомите на следродилна депресия могат да се изразяват в депресивно настроение без особена и логична причина; прекалено резки и дълбоки промени в настроението; спонтанен плач; прекалена чувствителност; невъзможност да почувствате и да установите връзка с вашето бебе; отдръпване от семейството и приятелите; загуба на апетит или прекомерно хранене; безсъние; загуба на енергия; постоянна умора; непрестанни тревожни мисли; чувство на безнадеждност и гняв и др.

Когато сте затрупани с домакински задължения, може би последното нещо, за което си мислите е, когато бебето ви спи да си починете. Колкото и да ви е трудно да се отпуснете, наистина се опитайте. И по възможност направете това качествено. Прекарването на прекалено много време в социалните мрежи може само да влоши настроението и психическото ви състояние. 

Вместо това, опитайте се да медитирате, да поемате дълбоко въздух, да четете книга или просто да се взирате в природата навън. Ако кърмите на поискване, можете да се опитате да замените някое от нощните кърмения и да използвате шише, за да може партньорът да ви замести за няколко часа.

В периода след раждането у вас вероятно се е зародило чувството, че семейството и детето ви са най-важни на света, или дори че те са вашия свят! Това е така, но все пак не губете връзката си с познати, роднини и приятели. В противен случай рискувате да се обречете на самоизолация.

Ходенето на фитнес може да изглежда като последното нещо, което искате да правите, когато вкъщи имате новородено, за което да се грижите, но отделянето на време, за да раздвижите тялото си, дори ако това е само кратка разходка из парка, може да бъде полезно. Упражненията ви позволяват да освободите ендорфини, да установите рутина и да се освободите психически по начин, който е едновременно продуктивен и здравословен.

Четете повече в az-jenata.bg

Снимка: Pixabay