Полезни билки в сезона на респираторните заболявания

Чай или инхалация - консултирайте се с лекар

19.11.2023 | 07:00 Редактор: Елеонора Танева
Полезни билки в сезона на респираторните заболявания

Белите ни дробове всекидневно са изложени на различни замърсявания и токсини – от околната среда, препарати за почистване, тютюнопушене. Вредните частици, които всекидневно вдишваме, както и инфекциите по време на настинка и грип, могат да нанесат щети върху нея. Когато се борим с вирусни сезонни заболявания, кашлицата и запушеният нос са сред най-честите неразположения. 

Консултацията с лекар е важна, на нея може да обсъдите и използването на билки, които могат да допринесат за оздравителния процес.

Ментовите листа или ментово масло е подходяща за инхалации, може да се приготвя и чай от нея. Тя се използва за облекчаване на много симптоми, вариращи от проблеми с храносмилането и дишането до намаляване на напрежението и подпомагане на стимулирането на умствената функция.

Джинджифилът е богат на минерали като калий, магнезий и цинк. Западни проучвания показват, че джинджифилът помага за отпускане на бронхите, разграждането и изхвърлянето на слузта. 

Розмаринът е ароматна билка, използвана до голяма степен като подправка и гарнитура в кулинарията. 

Полезна е и за косата, но тези антиоксидантни свойства, заедно с отхрачващите и почистващи действия, правят розмарина отличен избор за поддържане на здравето на белите дробове. Маслото от розмарин може да се добавя към дифузер, като по този начин подпомага прочистването на носните пътища. Подходящо е и за инхалации, а може да се вари и като чай. 

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay