Мощно слънчево изригване доведе до силна магнитна буря и полярни сияния

Мощен плазмен поток бе изхвърлен от Слънцето към Земята на 3 ноември

06.11.2023 | 11:25 Редактор: Тодор Петров
Мощно слънчево изригване доведе до силна магнитна буря и полярни сияния

Учените неправилно оцениха мощността на слънчевото изригване и скоростта на изхвърления от него плазмен поток, което в крайна сметка доведе до силна магнитна буря и полярни сияния, видими от нетипични региони.

Това бе съобщено от Лабораторията по слънчева рентгенова астрономия на Института за космически изследвания на Руската академия на науките (РАН) и Института по слънчево-земна физика към Сибирски клон на РАН. На 5 ноември на Земята започна магнитна буря. Тя се оказа толкова силна, че предизвика полярни сияния, които можеха да се наблюдават чак до руския юг.

"Вече е ясно, че както скоростта, така и мощността на емисиите бяха напълно неправилно оценени, въпреки че това все пак не обяснява как такава слаба причина може да предизвика буря от наблюдаваното ниво", казва се в съобщението.

Отбелязва се, че мощен плазмен поток бе изхвърлен от Слънцето към Земята на 3 ноември. Той съвпадна във времето с изключително слабо слънчево изригване, което по някакъв начин може да се наблюдава от Земята. Учените идентифицираха потока именно с изригването.

В момента бурята е класифицирана като G3 (трети клас по петобална скала). Впрочем, тя не е рекорд дори за 2023 година. На 23-24 април имаше буря, която достигна своя връх на ниво G4, а това не се бе случвало няколко години преди това. Последната буря на ниво G5 бе регистрирана на 11 септември 2005 г., пише БГНЕС.

Снимка: Pixabay