Цветущо народно творчество след съобщението, хвърлило българите в паника (+ВИДЕО)

Официалните тестове на системата ще започнат на 7 ноември

02.11.2023 | 13:55 Редактор: Тодор Петров

Човешка грешка е причината за стряскащото съобщение, изпратено до мобилните телефони на хиляди българи. Социалните мрежи буквално "прегряха" от коментари, тревожни въпроси и разкази как при получаването на текста се чул силен пронизващ звук, приличащ на аларма, продължил 30 секунди. 

От МВР уточниха, че съобщението не е координирано с тях и не е свързано с дадена тревожна ситуация. От компанията, която разработва това съобщение, признаха, че става въпрос за човешка грешка.

Съобщението е изпратено само до един мобилен оператор. От компанията посочиха, че системен интегратор е изпратил съобщението, което те не са били уведомени. А официалните тестове на системата ще започнат на 7 ноември, като това първо ще се случи в област Габрово. На 29 ноември ще бъде извършен национален тест в цялата страна.

Държавата тества системата за ранно предупреждение, секунди по-късно населението започна да тества държавата. Едни са събудени На други е прекъсната вечерята. За трети фокусът е изместен. Някои гледат философски. На четвърти им говори президентът. Освен смешки в социалните мрежи, прехвърчаха и искри между политици. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.