Експерти казаха коя музика е способна да облекчи болката ни

Важно е тя да е добре позната

01.11.2023 | 11:57 Редактор: Искра Ангелова
Експерти казаха коя музика е способна да облекчи болката ни

Слушането на музика е възможен начин без медикаменти да се облекчи болката при хипоалгезия. За най-голям ефект се препоръчва слушането на позната, любима музика. Емоционалният отговор към музиката се оказва съществен в определяне на ефекта ѝ за намаляването на болката. 

Научно изследване, публикувано в сп. Frontiers, разглежда начините, по които музиката работи за облекчаването на умерена болка. Анализирана е болката при реакция на топлинен стимул върху предмишницата. Музиката може да има действителен ефект за облекчаване на болката, но значение оказва връзката на слушащия и музиката. Когато при болка се слуша непозната, чужда музика, облекчението на болката е значително по-слабо. Важно е музиката да е добре позната и да предизвиква емоционален отговор у слушателя, за да може максимално да се намали чувствителността към паренето.

Има значение и какъв точно е емоционалният отговор към музиката. Оказва се, че не винаги положителните, щастливи и енергични мелодии са най-доброто решение за намаляване на болката. В някои случаи музиката е най-успешна при намаляването на болката, когато е трогателна и тъжна. Научното изследване не дава конкретно обяснение за този феномен, но се спори, че той има връзка с тенденцията у хората да изпитваме по-силно отрицателните, "сърцераздирателни" емоции.

Слушането на музика може да подобри психичното ни здраве. Да си пуснем любима мелодия в повечето случаи помага за повдигането на настроението, или пък действа като отдушник за натрупани отрицателни емоции като гняв и стрес. Сочи се, че музиката помага и за концентрацията, като резултати от проведени изследвания сочат, че с помощта на класическа музика мозъкът може по-добре да възприема нова информация. Освен с концентрацията и паметта, музиката спомага и за качеството на съня.

Четете цялата статия в puls.bg.

Снимка: Pixabay