Ревю със социална кауза - хора с увреждания могат да бъдат конкурентни производители

Над 50 предприятия, кооперации и неправителствени организации представят свои продукти и услуги в НДК

05.10.2023 | 19:21 Редактор: Елеонора Танева

В НДК беше представено ревю с текстилни изделия на хора с увреждания. Събитието е в рамките на 11-ото издание на Европейския форум за социална и солидарна икономика.

Над 50 предприятия, кооперации и неправителствени организации представят свои продукти и услуги. А в голямата атракция се превърнаха модното ревю и танци, изпълнени от студенти от Югозападния университет "Неофит Рилски".  Мотивира ги разбирането, че помагат на хора с увреждания  - да се чувстват пълноценни със своя талант и умения да бъдат конкурентни производители. Техният труд стои зад колекциите, показани на импровизирания подиум.

"Това е дълъг процес, не е просто да вземеш парче плат и да направиш нещо. Изисква трудът на много хора. Подхожда се към същинската част за възпроизводство на изделието - има кроячи, моделиери, дизайнери", каза Елена Кантарджиева от ТПК Благоевград.

Форумът за социална и солидарна икономика продължава в НДК до края на седмицата. Всеки, който желае може, да покаже своята съпричастност като закупи изложена стока. Средствата от продажбите ще подпомогнат социални предприятия и кооперации на хора с увреждания.   

"Да се интегрират в обществото не само със своето производство, а да бъдат сериозни предприятия в икономиката на страната", добави Божидар Станчев от НС на ТПК.

Подкрепа за форума изрази социалният министър Иванка Шалапатова, която участва в неговото откриване. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.