България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Мост на толерантността": Шанс за хора с увреден слух да опознаят културни паметници

Създаден е от председателя на фондация "Развитие в интеграция" Силвана Павлова и жестовия преводач Росица Караджова

26.09.2023 | 09:17 Редактор: Толя Стоянова

Проектът "Мост на толерантността" представя значими културни паметници в България чрез видео-жестов превод за глухи хора. Той е създаден от председателя на фондация "Развитие в интеграция" Силвана Павлова и жестовия преводач Росица Караджова - първият глух лектор у нас и председател на Младежката организация на глухите.

"Целта на проекта е да достигнем глухата общност чрез всички възможни начини за достъп. Нашата фондация се занимава с това да може да интегрира хора с всякакви увреждания и затова избрахме четири обекта, в които много рядко влизат хора с такива проблеми. Програмата "Европа" ни предостави тази възможност, защото става въпрос и за нови технологии", коментира Силвана Павлова в студиото на "България сутрин".

"В последно време дори в ресторантите менюто е на QR код. Имаме жестов превод, който служи на глухите хора, той е тестван и е преведен от глух лекар и жестов преводач. Имаме субтитри, които всеки може да прочете. Имаме и звуков запис, който е за хора с увредено зрение. Субтитрите са ни такива, че да могат да послужат и на сляпо-глухите", добави председателят на фондация "Развитие в интеграция".

Росица Караджова посочи също, че хората няма достатъчно информация, визуализация, всичко трябва да се чете.

"Госпожа Павлова дойде с тази идея, която е страхотна - тотален достъп за всички. Ние имаме нужда да видим, имаме нужда от пълно опознаване и възприятие на културни забележителности. Това е много важно и обогатява нас като култура", добави Караджова.

Тя сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че проектът разполага с глух преводач, който е направил видеото не само на български жестов език, но и на английски в брошурата, както и на международен жест, който е универсалният, за да може и чужденците да имат достъп.

Росица Караджова сподели, че преди официалното признаване на жестовия език от закона (21 януари 2021 година), хората са се чувствали по-изолирани, заради липсата на жестов език в образованието, липсата на развитие, достъп и равен шанс, тъй като е много трудно работодателите да приемат глух човек.

"Законът вече ни направи видими. Има доста промени, които трябва да се направят. Надявам се да има достатъчно бюджет за преводачи в училище, за да може учениците да се чувстват добре. Чуващите и глухите да могат да се разбират чудесно", коментира Росица Караджова.

Силвана Павлова сподели, че на събитието им са се отзовали много хора. "Проектът "Мост на толерантността", от една страна е идея за предаване на комуникацията от различни канали, от друга страна е свързан с достъпа на туристически обекти чрез QR код", обобщи тя.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.