Най-старата обувка в Европа бе открита в пещера на прилепи в Испания

Сандалите, изплетени от треви, вероятно са на около 6000 години

30.09.2023 | 17:13 Редактор: Михаела Димитрова
Най-старата обувка в Европа бе открита в пещера на прилепи в Испания

Най-старата обувка в Европа е открита в пещера на прилепи в Андалусия, Испания, съобщи Би Би Си. Чук и остатъци от сандали са сред откритите артефакти.

Според учените това са най-старите обувки в Европа. Сандалите, изплетени от треви, вероятно са на около 6000 години.

Ниската влажност и хладните ветрове са спомогнали артефактите в пещерата, сред които има кошници и сечива, да бъдат необичайно добре запазени. 

Предметите са най-старите и добре запазени подобни находки от растителен материал в Южна Европа, каза Мария Хереро Отал, съавтор на изследването. Технологията на изработка хвърля нова светлина върху уменията на човека в праисторическия период. 

Нова техника на изследване показва, че колекцията от 76 предмета, открита в пещерата, е с 2 хиляди години по-стара от смятаното до момента. Някои от предметите са на 9 хиляди години. 

За изработката на сандалите са използвани различни видове трева, кожа и вар. Те датират от неолита, което ги прави по-стари от 5500-годишните кожени обувки, открити в пещера в Армения през 2008 г., предаде БТА.

Според учените експлоатацията на пещерата е започнала през 1831 г. за добив на прилепова тор. По-късно е била използвана от миньори, които са открили галерия с мумифицирани тела, кошници, дървени сечива, зъб от диво прасе и златна диадема. 

Снимка: БГНЕС, архив