Билките, които понижават нивата на пикочната киселина в кръвта

Подаграта може да влоши нормалния ритъм на живот

27.09.2023 | 10:51 Редактор: Толя Стоянова
Билките, които понижават нивата на пикочната киселина в кръвта

Чували сме за артрита и че има различни форми, а подаграта е една от тях. Тя определено може да влоши нормалния ни ритъм на живот, тъй като е свързана с подуване и болезненост на ставите. Подаграта се среща както при мъжете, така и при жените.

Тя се причинява от натрупване на пикочна киселина в кръвта. Консултацията с лекар и придържането към здравословен начин на хранене с избягване на определени храни и напитки, могат да помогнат за избягване на бъдещи обостряния на подаграта.

Хибискус

Може да се намери като чай и под формата на хранителна добавка в комбинация с други съставки, полезни за здравето. Хибискусът е сред билките, които намаляват нивата на пикочна киселина в кръвта. Според западни изследвания, той повишава активността на ензима уриказа и това има ефект на подобряване на разграждането на пикочната киселина и насърчаване на нейното отделяне.

Пунарнава

Тази билка, чрез своите лечебни свойства, премахва токсините от организма чрез уриниране. Смята се, че редовният ѝ прием може да помогне за намаляване на общото възпаление на ставите. Може да се намери под формата на чай, хранителни добавки.

Джинджифил

Можем да го намерим под формата на корен, на прах, чай или като хранителна добавка. Джинджифилът е една от билките, широко изследвани за повлияване на нивата на пикочната киселина, но също е известен и със своите противовъзпалителни ефекти. Той спомага за намаляване на болката от възпалението.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Снимка: БГНЕС