Хитри съвети за какво да използваме твърдия сапун в дома

Той може да се окаже ефективно средство против насекоми

23.09.2023 | 18:02 Редактор: Вяра Димова
Хитри съвети за какво да използваме твърдия сапун в дома

Твърдият сапун е незаменим в ежедневието. Той е едно от традиционните средства да измивате ръцете и цялото тяло, да дезинфекцирате кожата и да предпазите организма от опасни бактерии и замърсявания. Твърдият сапун далеч надхвърля основното си предназначение. Той може да се използва по алтернативен начин в дома и разнообразните му употреби ще ви изненадат.

За какво още можете да използвате сапун в дома?

Против насекоми

Сапунът ухае приятно за нас хората, но за насекомите е отблъскващ. Можете да настържете сапун и да го разхвърляте из градината, за да отблъснете насекомите. Може също да поставите чинийки с настърган сапун в различни ъгли на дома или на терасата. Още един вариант е да си направите сапунена вода, с която леко да напръскате кожата, така че да се предпазите от комари.

За предпазване на мебелите от домашни любимци

Домашните любимци имат навика да гризат или драскат мебелите в дома. За да ги отучите от този навик, можете да използвате твърд сапун, който да втриете леко в ъглите на мебелите. Миризмата на сапуна ще ги отблъсква от идеята да гризат или драскат.

Запълнете дупки в стената

Твърдият сапун може да е много полезен, когато сваляте огледала, картини и други предмети, окачени на стената. За да прикриете дупката, без да замазвате със строителни материали, използвайте парченца сапун или настържете малко количество от него. Набутайте го с пръсти, след това натъпчете с химикалка или отвертка.

За гладко затваряне на цип

Ако циповете ви не вървят гладко, използвайте твърд сапун за разработването и смазването им. Втрийте твърд сапун в ципа и той ще започне да се отваря и затваря изключително лесно.

Против лоша миризма в обувките

Обувките задържат лоши миризми заради изпотяване на краката, замърсяване, недостатъчно добро проветряване при носене. Можете да се справите с лошата миризма в обувките с помощта на твърд сапун. Всяка вечер поставяйте парче твърд сапун в обувките и оставяйте да престои цяла нощ, преди да ги обуете на следващия ден.

Четете повече в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay