Как стресът може да повлияе на красотата ни?

Могат да се увеличат възпалителните процеси на тялото

09.09.2023 | 19:49 Редактор: Михаела Димитрова
Как стресът може да повлияе на красотата ни?

Стресът е емоцията, за която можем да кажем, че буквално разрушава организма ни. Въпреки че той е съвсем нормална реакция на тялото и психиката, прекалено големите нива на стрес могат да имат пагубен ефект върху цялостното ни здравословно състояние. Как обаче това се отразява върху кожата ни?

Ето и няколко сигнала, че влошеното ѝ състояние е причинено от тази негативна емоция:

Обрив

Когато сте подложени на стрес, в тялото ви навлиза поток от хистамин (който е известен още и като алергичен химикал). Това може да накара кожата ви да реагира така, сякаш получава алергична реакция, което може да причини стресов обрив и уртикария. Ще различите стресовия обрив по това, че на повърхността на кожата се появяват подутини под формата на малки или по-големи петна, които причиняват сърбеж или усещане за парене. Такива обриви често пъти изчезват сами. Ако пък сте решили да приемате каквито и да е медикаменти, винаги се консултирайте с лекуващия ви лекар.

Обилно потене

Потенето е съвсем нормална биологична реакция, но със сигурност сте забелязали, че ако сте нервни или тревожни, вие започвате да се потите повече от обикновено. Потта, която се предизвиква от силни емоции се създава и отделя от апокринните жлези, които са разположени в скалпа, слабините и под мишниците. Тази пот обаче се различава от потта, която се отделя по време на спорт или тренировка, тъй като тя е по-гъста и по-мазна. Можете да се предпазите от тези неприятни последствия като носите по-леки, дишащи материи, вземате редовно душ и използвате продукти против изпотяване. За предпочитане е и да намалите нивата на стрес, като използвате техники за дълбоко дишане или медитация.

Още по темата прочетете на az-jenata.bg

Снимка: Pixabay