Епични битки и ритуали са част от петото издание на фестивала "Антична балканска земя"

Програмата в Павликени ще продължи два дни

02.09.2023 | 14:16 Редактор: Вяра Димова

Възстановки на епични битки, антични ритуали и дори жертвоприношения - с това в Античния керамичен център в Павликени откриха петото издание на фестивала "Антична балканска земя". Той отвежда публиката на пътуване към античното минало на региона чрез богата програма, която ще продължи два дни. Събитието събра стотици участници и гости от страната и чужбина.

Посетителите ще имат възможност да опитат две емблематични исторически напитки - медовината и специално медено вино, ще се запознаят с античната кухня, мода, въоръжение, музика и игри. Традиционните за обекта керамично производство и традиции ще бъдат възродени от талантливи майстори грънчари. 

"Залезът идва за този керамичен център именно с нашествието на готите. През 3-и и 4-и век готите, докато извършват своите набези в тогавашната Римска империя, стигат и до този процъфтяващ център и го разрушават, с което идва и неговият отпадък. Имено този период и тези събития ще бъдат представени днес", разкри председателят на сдружение "Антична Тракия" в гр. Ямбол Петър Чапкънов.

"Днес на фестивала ще представим антични инструменти", коментира Теодора Стоянова от "Дуо Фрея" В Пловдив.

"Тази година сме подготвили най-вече демонстрации на оръжия, свързани с готи, с германски племена, битки, въоръжение, антична кухня ще представи", разкри директорът на Историческия музей в Павликени Елена Христова.

"Ще има дефиле с римски облекла, римски бой, римска кухня, римска музика. Тук има експонирани над 35 керамични пещи, някой от които възстановихме по проекти през годините. Две от тях са наистина действащи и тази вечер ще бъдат запалени. В тях ще се изпичат съдове, точно по технологията, по която се е пекло през 2-ри, 3-и век", каза кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Вижте повече в репортажа.