Най-подходящите хранителни добавки за бременни жени

Приемът на витамин D е задължителен за бъдещите майки

01.09.2023 | 08:33 Редактор: Михаела Кирилова
Най-подходящите хранителни добавки за бременни жени

Когато сте бременна, имате нужда от допълнителни хранителни вещества, защото плодът получава всичко, което му е нужно, от вас, а дефицитите могат да са опасни и за двама ви. И тук идва времето на хранителните добавки за бременни.

В различните триместри потребностите на бременните от нутриенти, които трябва да получават от хранителни добавки, е различна. Сред най-важните са: 

Фолиева киселина (витамин B9) - потребна е за ранното развитие на плода до 12-тата седмица, важна е за правилното оформяне на гръбначния стълб, мозъка, сърцето. Ако бременността е планирана, вероятно сте приемали B9 още преди зачатието. Ако не е, започнете веднага щом разберете.

Витамин D - приемът му е задължителен. Недостигът му вреди на зъбите и костите на бебето, на имунна система и на здравето на майката като цяло. Говорете с лекаря си за дозата и продължителността.

Калций - ако постъпването на калций в организма е недостатъчно, бебето ще си го дръпне от вашите зъби и кости. Това пък заплашва със загуба на зъби и бъдеща остеопороза. Решението е навременен прием на калциева добавка.

Повече по темата прочетете в az-jenata.bg

Снимка: Pexels