Какво е 3D принтиране и как може да помогне при проблеми с косопад?

Проучванията показват, че загубата на коса може да има значителен ефект върху самооценката и качеството на живот

29.08.2023 | 22:21 Редактор: Михаела Димитрова
Какво е 3D принтиране и как може да помогне при проблеми с косопад?

Загубата на коса под една или друга форма, поради естествени причини или като страничен ефект от терапия, е проблем за мнозина. В много от тези случаи, особено при лицата с естествен косопад, процесът не е обратим. Проучванията показват, че загубата на коса може да има значителен ефект върху самооценката и качеството на живот както на жените, така и на мъжете, тъй като повечето култури отдават голямо значение на естествената коса.

В някои случи за справянето с проблема се използват по-целенасочени интервенции, като трансплантация на коса. Тази процедура включва трансплантация на космени фоликули от една част на тялото на човек в друга (скалпа). Въпреки това, нови и по-устойчиви възможности за възстановяване на косата е възможно да бъдат въведени скоро.

Някои скорошни изследвания са фокусирани върху използването на стволови клетки за отглеждане на нова, естествена човешка коса. Изследователи от Медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк са разработи метод за отглеждане на нова човешка коса, който разчита на методи за 3D принтиране. Учените са успели да отгледат косми от мишки в лабораторни условия, но са имали проблеми да постигнат същото с човешки косми.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay