По-вредни ли са хартиените сламки от пластмасовите?

Ново изследване показва, че екологични сламки за напитки съдържат устойчиви и потенциално токсични химикали

26.08.2023 | 10:07 Редактор: Михаела Димитрова
По-вредни ли са хартиените сламки от пластмасовите?

Хартиените сламки може би не са по-добро решение от пластмасовите, съобщи ДПА, позовавайки се на научно изследване. Т.нар. екологични сламки за напитки съдържат устойчиви и потенциално токсични химикали и вероятно не са по-щадящи за околната среда.

"Вечни" химикали, които могат да бъдат опасни за хората и останалите живи организми, са открити в 18 от 20 марки хартиени сламки, показва изследване на белгийски учени. 

Нарастващ брой държави, сред които Великобритания и Белгия, забраниха продажбата на пластмасови продукти за еднократна употреба, включително на сламки. Произведените от растителни материали продукти станаха популярна алтернатива. 

Това е първото по рода си изследване в Европа и второто в света. Анализирани са синтетичните химикали на 39 марки сламки. Пер- и полифлуороалкилови вещества (PFAS) са открити в повечето от тях. Тези вещества се срещат най-често в сламките, произведени от хартия и бамбук. 

Изследването е публикувано в сп. "Food Additives and Contaminants". 

Тимо Грофен, еколог от университета в Антверпен, каза, че екипът е искал да установи дали питейни сламки, съдържащи PFAS, се продават в Белгия. Преди това е установено, че сламки, съдържащи тези вещества, се продават в САЩ. Изследвани са 39 марки сламки, направени от пет вида материал - хартия, бамбук, стъкло, неръждаема стомана и пластмаса. Те са закупени от магазини, супермаркети и ресторанти за бързо хранене. Химичният състав на сламките е анализиран два пъти.

Установено е, че 27 от 39 марки, т.е. 69 процента от продуктите, съдържат PFAS. Химикалите се срещат най-често в хартиените сламки - в 90 процента от изследваните марки. В четири от пет марки бамбукови сламки също се срещат PFAS. Три от четири марки пластмасови сламки също са дали позитивен резултат за химикали. Две от пет марки стъклени сламки са съдържали PFAS. Веществата не се срещат в нито една марка сламки от неръждаема стомана. 

Наличието на химикали в почти всяка марка хартиени сламки вероятно е заради водоустойчивото покритие, казват учените. 

Проучването не се фокусира върху това дали PFAS биха могли да преминат от сламките в напитките. 

Най-често срещания PFAS - перфлуорооктановата киселина (PFOA), беше забранен напълно през 2020 г. 

В сламките са открити трифлуорооцетна киселина (TFA) и трифликова киселина (TFMS) - "ултракъси" вериги PFAS, които са водоразтворими и биха могли да изтекат в напитките според научния доклад. 

Учените казват, че концентрацията на тези вещества е ниска, и предвид факта, че повечето хора използват сламки инцидентно, рискът за човешкото здраве е ограничен. При всички случаи обаче PFAS биха могли да останат в човешкото тяло в продължение на много години и количествата да се натрупат с времето. 

Тези химични вещества се използват в ежедневни продукти - дрехи, съдове с незалепващо покритие. Съединенията се разпадат много бавно и могат да останат в околната среда хиляди години. Това е и причината да бъдат наричани "вечни химикали". Свързват се с множество здравословни проблеми, сред които слаб отговор към ваксините, ниско родилно тегло, болести на щитовидната жлеза, високи нива на холестерол, увреждане на черния дроб, рак на бъбреците и рак на тестисите. 

Малки количества PFAS не са опасни, но те могат да се добавят към вече натрупани в организма, каза Грофен. 

Не открихме подобни вещества в неръждаемата стомана, така че бих посъветвал хората да използват този тип сламки или просто да спрат да употребяват сламки, добави ученият.

Сламките от хартия и бамбук често се рекламират като екологични, но наличието на  PFAS в тях означава, че това не е абсолютно вярно, каза Грофен, цитиран от БТА.

Снимка: Pixabay