Как да третираме детските рани при охлузване?

Първата грижа е почистване на мястото

24.08.2023 | 19:49 Редактор: Вяра Димова
Как да третираме детските рани при охлузване?

През лятото децата прекарват много време навън в игри по детските площадки, разходки сред природата, катерене, скачане и падане, това е сезонът на "охлузените колене". Родителите са все по-подготвени да окажат адекватна помощ както при леките, така и при по-сериозни наранявания.

Раните са повърхностни, тогава когато е засегната само кожата. При нараняване на дълбоки структури, като сухожилия, съдово-нервни снопове и др. раната се определя като дълбока.

Най-честите рани при децата според механизма на нараняване са порезни, контузни и разкъсно-контузни. Повърхностните рани се обработват в домашни условия, като отново се измива добре засегнатата кожа.

За обработка на леките наранявания се следват съответните стъпки, като се започва с почистване с вода и сапун. Може да почистите и с помощта на физиологичен разтвор. Отново може да се постави антибактериален крем. При повърхностните рани обичайно кървенето е оскъдно и спира бързо спонтанно. 

Антисептиците се прилагат върху човешкото тяло, като те спират или забавят деленето на микроорганизмите. Най-често се използват в болнична обстановка за обработка на рани, при операции, манипулации и др.

Употребата на старите антисептици, като риванол, кислородна вода и калиев перманганат се препоръчва да се избягва, поради доказаните увреждащи свойства на тези агенти. Доказано е, че те травмират здравите тъкани и дори забавят зарастването на раните.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay