Топли напитки в жегата - има логика, но и правила за тях

Активираме рецептор, който подава сигнал за сваляне на телесната температура

23.08.2023 | 21:30 Редактор: Елеонора Танева
Топли напитки в жегата  - има логика, но и правила за тях

Пиенето на горещи напитки през лятото звучи нелогично, но всъщност има научно основание за освежаващия ефект от напитка като горещ чай, макар и невинаги.

Причината за освежаващия ефект от горещите напитки се крие в способността на човешкия организъм да регулира температурата си. Когато пием гореща напитка, се активира рецептор, който действа като сигнал, че организмът трябва да свали температурата.

Най-ефективно организмът може да регулира температурата си чрез потене, когато въздухът е сух; когато има много влага във въздуха, потта не може да се отдели в него, тъй като той е богат на водно съдържание.

Потенето в сухите жеги е добър начин за охлаждане, особено при вятър, който помага за по-бързото изпаряване на молекулите пот. При изпаряването на потта във въздуха се наблюдава спадане в телесната температура.

Има ситуации, когато е подходящо пиенето на горещи напитки, но понякога те трябва да се избягват. Един пример за ситуация, когато горещите напитки трябва да се избягват, е топлинният удар – тогава организмът е неспособен да се избави от високите температури чрез потене и пиенето на гореща напитка само ще усложни повече проблема.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: pixabay