За блестящи чинии и прибори: Лесно почистване на съдомиялната с подръчни средства

Оставяйте вратата ѝ леко открехната, за да избегнете неприятни миризми и развитие на бактерии

19.08.2023 | 22:52 Редактор: Елеонора Танева
За блестящи чинии и прибори: Лесно почистване на съдомиялната с подръчни средства

За да върши своята работа добре, съдомиялната машина също трябва да е почистена.

Това може да стане и с домашни средства. Ще са ви необходими:

  • 2 ч. ч. сода бикарбонат;
  • 2 ч. ч. оцет;
  • 10 капки етерично масло от чаено дърво или лавандула

Първата стъпка е да изпразните миялната машина. След като сте направили това, изсипете содата директно в машината. Тя ще помогне да почистите нежно вътрешността, като същевременно ще елиминира неприятните миризми и остатъците от препарат. Пуснете на дълга програма, с гореща вода.

След като цикълът на едната програма е завършил, смесете оцета с етеричното масло и ги добавете на мястото, където по принцип се поставя препаратът. Тази смес ще подейства като лек дезинфектант, като същевременно елиминира миризмата на мухъл. Пуснете машината на най-дългата програма, с най-високи градуси.

Ако след двата цикъла по вътрешността все още има замърсявания или петна, можете да ги отстраните като използвате памучна кърпа, напоена с малко количество оцет или пък да си направите почистваща паста от сода и малко вода. Почистете всички части, които можете да достигнете. Ако е нужно – можете да използвате и стара четка за зъби, като върху нея сложите отново малко сода.

За да предпазите вашата миялна машина от образуване на неприятни миризми и развитие на бактерии – оставяйте вратата ѝ леко открехната.

Четете повече по темата в az-jenata.bg.

Снимка: pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
...
преди 8 месеца