Как можем да удължим живота си?

Изследователи посочват отговора на въпроса

28.07.2023 | 09:04 Редактор: Михаела Димитрова
Как можем да удължим живота си?

Искаш ли да повишиш шансовете си за продължителен живот и дадеш едни допълнителни 24 години към него? Изследователи казват, че това е възможно да стане, ако сте мъж до 40-годишна възраст. За жените разликата е една година – 23, но си заслужава. 

1. Движете се

Когато обърнеш внимание на някого да повиши физическата си активност, обикновено срещаш лице на изненада: "Но аз се движа!". Истината е, че да се отиде до магазина, работата и заведе детето до игрището съвсем не е движение от категорията достатъчно за здравето на организма. Когато се говори за физическа активност,  се има предвид част от времето ви през седмицата да е заето активно с експлоатирането на мускулатурата на тялото, т.е. да се извършват тренировки.

2. Забравете за опиоидите

След като въведем спорта е важно да приемем, че продължителният живот на второ място зависи от независимостта към опиатни вещества. Това намалява риска от ранна смърт с 38%.

3. Откажете се от тютюна

С 29% намалява риска от смъртност, ако се откажете навреме от цигарите и други подобни изделия.

4. Вие управлявайте стреса, не той вас

На твърде високо място се оказва вредата от стреса и съответно ефекта му върху продължителността на живота, ако се научим да го овладяваме адекватно. Хроничният стрес е буквално убиец, казват изследователите. Когато се научим и успяваме да управляваме стреса в живота си, действително можем да го удължим. Справянето с тази задача намалява риска от преждевременна смърт с 22%.

Повече по темата прочетете в Puls.bg

Снимка: Pixabay