Убийствените горещини застрашават здравето ни, личен лекар даде препоръки

Възрастните хора гледат да не излизат много в горещото време

26.07.2023 | 13:35 Редактор: Тодор Петров

Опасно горещо продължава да е времето и днес, но вече на картата повече области са в червено - 7. Последната степен на предупреждение за опасни горещини е в сила за областите в Централна и Югоизточна България - Русе, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Пловдив.

Оранжев код е в сила за 15 области. В Софийска област, Перник, Враца, Монтана и Видин е обявен жълт код. Паркът в кв. "Дружба" е необичайно пуст заради извънредно високите температури. В пловдивското село Болярци възрастни хора и майки с деца се редят пред лекарския кабинет, за да получат помощ.

77-годишната Желязка Шопова бърза да прекопае градината в ранни зори, преди жегата да е станала непоносима. Жената има много заболявания и гледа да се пази. 

"В 5:30 ч. ставаме, до 10 каквото можем правим и после следобед нищо не правим, изобщо не излизаме. После - банята телевизора...", споделя жената от село Болярци.

Пред лекарския кабинет в селото има опашка от хора още от сутринта. Татяна Атанасова идва при местния лекар за лекарствата си, но и да провери как е кръвното ѝ в жегите. 

"Синът ми пуска климатика вкъщи и казва: "Тук ще стоиш", посочва тя. 

Доктор Николай Димов споделя, че хората по селата са научени да се пазят. В жегите често се случва да има оплаквания от ниско кръвно налягане и главоболие.

"Има доста пациенти, които не си обръщат внимание на здравето и точно в тези жеги им светва сигналната лампа. Преди малко имаше пациент, който си мисли, че е в цветущо здраве, но беше развил тежка сърдечна недостатъчност", казва общопрактикуващият лекар.

Д-р Димов съветва хората да си пият лекарствата и да увеличат приема на вода.

Вижте повече в репортажа.