Как да окажем помощ на пострадал от токов удар?

Симптоматиката след допир с електричество включва загуба на съзнание, мускулни спазми, изтръпване, нарушения в дишането

21.07.2023 | 11:40 Редактор: Вяра Димова
Как да окажем помощ на пострадал от токов удар?

Токов удар се наблюдава в резултат на контакт на част от човешкото тяло с източник на електрическа енергия. Електрическата енергия преминава през тялото, което е причина за появата на нарушения. В резултат може да няма сериозни последици, но е възможна и появата на по-тежки наранявания, и дори смърт.

Токов удар възниква, когато външен източник на електричество, като повреден електропровод или удар от мълния, влезе в контакт с част от тялото. Ударът може да причини сериозни изгаряния и увреда на вътрешните органи. Тежестта на увреждането зависи от вида на тока, вида на тъканта, през която преминава, както и продължителността на контакта с електрическия източник.

Токовият удар може да доведе до фатален изход, но не винаги. Повечето засегнати оцеляват. Наблюдаваната симптоматика, в резултат на токов удар, включва загуба на съзнание, мускулни спазми, изтръпване, нарушения в дишането, главоболие, проблеми със зрението или слуха, изгаряния, поява на гърч, както и неравномерен сърдечен ритъм.

Как да постъпим?

Не докосвайте някой, който е бил засегнат от токов удар, особено ако все още е в контакт с източника на електричество.

Не го премествайте, освен ако не е в опасност от повторен удар.

Изключете източника на електричество, ако е възможно. Ако не можете, преместете източника на електричество далеч от засегнатия, като използвате непроводим предмет, например дърво или гума. Важно е да не използвате нищо мокро или на метална основа.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay