В заведениятa в България се сервират по 435 000 чаши бира дневно

Най-много любители на пивото има в Монтана, Русе и Варна

20.07.2023 | 13:04 Редактор: Юлиан Христов
В заведениятa в България се сервират по 435 000 чаши бира дневно

В заведениятa в България се сервират 435 000 чаши бира на ден. Това показват данни на Съюза на пивоварите в България.

Бирата продължава да е сред най-предпочитаните напитки у нас, сочат данните, публикувани по повод на професионалния празник на бранша – Илинден. През 2022 г. българските пивовари са произвели 500 млн. литра бира и са продали 523 млн. литра. 13% от продажбите на пиво в страната се реализират през сегмента на заведенията, а останалите 87% - в магазинната мрежа и малки търговски обекти (т.н. "студен" и "топъл" пазар).

През летните месеци, от май до август включително, всеки ден се произвеждат 1 732 000 литра пиво, а се продават 1 911 000. 50% от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а близо 70% поне веднъж месечно. Най-големи любители на пивото продължават да са потребителите от района на Монтана, които пият 11 пъти месечно, следвани от жителите на Русе и Варна – 10 пъти.

По повод на професионалния си празник от СПБ отчитат над 35 милиона лева капиталови инвестиции в бранша за първото полугодие на настоящата година. Традиционно вложенията са за зелени иновации, оборудване и поддържане на най-добри практики в производството на бира.

И този сезон хит продължават да бъдат безалкохолните бири, премиалните марки и пивото със силно подчертан хмелов аромат. Само през миналата година в страната са произведени 58 тона висококачествен хмел, който освен за родното производство, се изнася за редица страни, включително за най-големия производител на бира в ЕС – Германия.

Снимка: Pixabay